‘Vang de Watermonsters’ krijgt een duurzaam, digitaal vervolg

‘Vang de Watermonsters’ krijgt een duurzaam, digitaal vervolg

15-06-2020 (15:04) - Creatie

Terwijl onlangs meerdere ADCN nominaties en een Esprix voor de eerste Watermonsters activatie van ASN Bank, Natuur & Milieu en Selmore bekend werden gemaakt, wordt deze week de tweede editie gelanceerd. Vang de Watermonsters krijgt een nog duurzamer en digitaal vervolg waarmee veel meer mensen het water in hun buurt kunnen meten en monsters in beeld brengen.
 
De huidige campagne is bijna vier keer zo groot. Daarbij zijn zeven Nederlandse waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank nu aangesloten. Dit om een nog een veel beter beeld van de waterkwaliteit in Nederland te krijgen. Gezamenlijk hebben deze partijen grote invloed om de waterkwaliteit te verbeteren.
 
Renée Ras, Marketeer bij ASN Bank: ‘De grote uitdaging voor ons is om dit jaar met vergelijkbaar budget bijna een verviervoudiging aan enthousiaste deelnemers te realiseren en daarbij nog steeds bij te dragen aan het verhaal over de duurzame missie van ASN Bank. We zijn blij dat het ons is gelukt om de activatie schaalbaar te maken. En daar hebben we een nog duurzamere draai aan gegeven.'
 
ASN Bank, Natuur & Milieu, Selmore en zeven waterschappen roepen deelnemers met een doe-het-zelf meetkit op om het water in hun buurt te meten met huis-tuin-en-keuken-materialen zoals jampotjes en oude CD’s. De fabelvertelling ‘Gup en de Watermonsters’ is online te beleven dankzij door Selmore in huis gemaakte animaties en een voice-over die je meeneemt in het avontuurlijke verhaal. Met dit jaar een nieuw Watermonster ‘Het Spoelbaksel’, dat symbool staat voor de vervuiling van het rioolwater door mensen.

In samenwerking met Natuur & Milieu is het onderzoeksplatform gedigitaliseerd, zodat de meetresultaten makkelijker te verwerken zijn. Voordeel is dat het onderzoek daarmee heel gebruiksvriendelijk is. Met de doe-het-zelf meetkit en een mobiele telefoon in de hand, kan iedereen zonder moeite waterwetenschapper worden.
 
Conny Groot, Projectmanager bij Natuur & Milieu: ‘Goede waterkwaliteit is van levensbelang. In en rond gezond, schoon water leven veel verschillende soorten planten en dieren. En kan de natuur ook beter tegen een stootje. Maar ook voor mensen is schoon water essentieel. Voor een gezonde voedselproductie, betaalbaar drinkwater en veilig zwemwater. Als je weet wat de waterkwaliteit is, kunnen maatregelen genomen worden als dat nodig is.’
 
De WatermonsterMeetkits waren vorig jaar binnen een week weg. Meedoen? Op vangdewatermonsters.nl zijn de kits te bestellen en is de online omgeving te vinden.
 

Credits

Klant: ASN Bank in samenwerking met Natuur & Milieu
Bureau: Selmore Creative Agency
Verantwoordelijk bij klant:
ASN Bank: Britt Enthoven, Henk de Ligt en Renée Ras
Natuur & Milieu: Frank Rigters, Susanne Hagen en Conny Groot

Verantwoordelijk bij bureau:
Account: Ruth Groot, Michelle de Vos, Anja Froeling
Strategie: Jeroen Senden
Creatie: Louk Derks, Diederick Hillenius
Design: Simone Welt
Illustratie: Kristof Luyckx, Simone Welt

Productie: Ellen Vos, Ruth Groot

Drukwerk: Aeroprint
Online: NoProtocol