Groningse Martinitoren grootste pronkstuk

25-06-2019 (09:08) - Marketing

Geen enkele andere cultuurinstelling maakt in de eigen provincie zoveel emoties los als de Martinitoren onder Groningers. Dat blijkt uit de vierde editie van het Vrije Tijd Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. 


Groningers koketteren met de 96,8 meter hoge toren aan de Grote Markt. Meer dan Utrechters met de Domtoren of Rotterdammers met de Euromast. Ook andere culturele iconen die binnen de eigen provincie op  veel trots kunnen rekenen, bevinden zich ver buiten de Randstad. Het gaat bijvoorbeeld om Kamp Westerbork en muziekband BLØF.


Verder vinden de bijna 8.000 respondenten dat je vooral niet in Flevoland, Overijssel of Brabant moet zijn voor een museumbezoek of ander cultureel vermaak.


hiervan leren

‘Terwijl Noord-Hollanders moeite hebben om een favoriet aan te wijzen in het brede aanbod van topmusea en spraakmakende podia en festivals richt de trots zich in een paar provincies buiten de Randstad op één icoon’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda. ‘Flevoland, Brabant en Overijssel die steevast onderaan bungelen wat betreft trots op het cultuuraanbod kunnen hiervan leren. Tekenend voor het karige, Brabantse cultuuraanbod is de positie van Pathé als sterkste cultuuraanbieder in deze provincie.'


Flevoland scoort dan wel weer goed op het gebied van festivals, als Lowlands en Strandfestival Zand. Daarnaast staan er veel theatergezelschappen in de top 50 lijst van de cultuurmerken in de provincie. ‘Het Flevolandse cultuurprofiel is sterk afwijkend. Dat heeft ook te maken met het magere museale aanbod in de provincie. De meest zichtbare musea zijn Batavialand en Museum Schokland. Hierdoor scoren de theatergroepen Vis à Vis en Suburbia hoog in de lijst van sterkste cultuurmerken in Flevoland', aldus Beerda.


Terwijl Flevoland slechts een handjevol musea en monumenten heeft die er volgens de bevolking toe doen, zijn de Zeeuwen en Gelderlanders zeer te spreken over het aantal spraakmakende erfgoedinstellingen. Deltapark Neeltje Jans en het Watersnoodmuseum staan bovenaan de 21 Zeeuwse topinstellingen. Het Nederlands Openluchtmuseum, Kröller-Müller Museum en Paleis Het Loo voeren de lijst van 20 Gelderse cultuurinstellingen aan.


naamsverandering

Hoewel de Drentse cultuursector goed scoort, is er wel een daling zichtbaar wat betreft draagvlak. Inmiddels staat Drenthe op plek acht, een stuk lager dan de vierde plek in 2013. In de laatste twee jaar was de verzwakking het sterkst, vooral onder de culturele festivals. Een aantal sterke partijen heeft daarnaast veel draagvlak verloren door een naamsverandering, zoals bij het Hello Festival en DNK. Wat het dagattractie-aanbod betreft scoort de provincie nog steeds goed.
 


 

Foto: Wikipedia


Bureaus

Media

Economisch