De coronacrisis en de gevolgen voor de verhuurmarkt

01-04-2020 (12:02) - Economisch

De coronacrisis is onontkoombaar, iedereen wordt erdoor beïnvloed. Veel mensen werken thuis, kinderen hebben geen school meer en het leven speelt zich vooral in het huis af. Verwacht wordt dat de coronacrisis nog wel even zal aanhouden, en daarom gelden er in Nederland maatregels tot 1 juni.
 
Wellicht worden de maatregels na 1 juni nog eens verlengd. Omdat op het moment nog niet duidelijk is hoe lang de crisis ons land nog zal beïnvloeden, is het moeilijk om te zeggen wat de gevolgen zijn voor de huizenmarkt op de lange termijn. Langzaam wordt wel duidelijk wat de gevolgen zijn op de korte termijn voor de huizemarkt en bewoners van huurhuizen. Als je hier meer over wil weten, lees dan vooral verder.


Recessie

Nu duidelijk is dat de crisis nog lang niet weg is, worden langzaam maar zeker ook de gevolgen voor de economie duidelijk. Het is duidelijk dat Nederland, net als veel andere landen, in een recessie zal komen. Hoe erg deze wordt en hoe lang deze zal aanhouden, is nog onduidelijk. Wat hand in hand gaat met een economische crisis, zijn problemen op de huizenmarkt. Verwacht wordt dat de koopwoningen weer in prijs zullen dalen en dat er ook een rustige periode aankomt voor de markt van huurwoningen.
 
De huurwoningenmarkt wordt op meerdere manieren geraakt door het coronavirus. Ten eerste zijn er de huurwoners die al een woning hebben en misschien moeite zullen hebben met het betalen van de huur, omdat ze tijdelijk geen werk hebben of ontslagen zijn. Gelukkig heeft de overheid hier een regeling voor getroffen en mogen verhuurders niet hun huis worden uitgezet tijdens de coronacrisis. Het is voor huurders mogelijk om huurkorting of huurprijsverlaging aan te vragen tijdens de crisis. Het is natuurlijk afhankelijk van de verhuurders of en hoe deze de huurders helpt met deze last, omdat er geen wettelijke regeling voor geldt.
 

Huiverig

De huurwoningenmarkt wordt ook beïnvloed doordat er tijdens de crisis minder nieuwe contracten zullen worden afgesloten. Het is een economisch onzekere tijd en veel mensen zijn dan huiverig om een groot bedrag uit te geven (zoals een eerste maand huur en borg) terwijl er niet altijd de zekerheid is dat mensen over 3 maanden hun baan nog hebben. Mensen zullen het zoeken van een huurwoning daarom waarschijnlijk uitstellen tot op zijn minst na de coronacrisis. Als dan blijkt dat er een grote economische crisis is die nog even zal aanhouden, dan kan het zijn dat nieuwe huurders het zoeken van een huurwoning nog langer uitstellen.
 
Mensen die wel op zoek blijven naar een huurwoning, zullen tijdens crisis rekening moeten houden met de maatregelen. Omdat de overheid mensen adviseert om thuis te blijven, zal het doen van een bezichtiging lastig worden. Er zijn veel makelaars die hebben besloten geen bezichtigingen meer te doen op locatie. Wel worden er alternatieven geboden, zoals bijvoorbeeld bezichtigingen via facetime of uitgebreide video’s waarin een tour van een woning wordt gegeven. Dit schetst natuurlijk een minder gedetailleerd beeld dan een bezichtiging op locatie, maar het is wel een goede oplossing voor de mensen die toch een woning zoeken.
 
Tot slot is ook het aanbod op de huurwoningmarkt beperkter door de crisis. Sommige huurders willen liever geen risico lopen om besmet te worden en volgen het advies om zo veel mogelijk binnen te blijven en contact te vermijden, wat leidt tot het uitstellen van het te huur aanbieden van woningen. Mensen die hun huidige woning willen verlaten om een nieuwe woning te zoeken, wachten daar ook liever mee, dus woningen die op het moment bezet zijn maar waarvan de huurders van plan waren te vertrekken, verschijnen ook niet op de markt.
 

Bureaus

Media

Marketing