Jamaicaanse dansmuziek in Nederlandse reclameblokken

13-02-2018 (09:50) - Column

Thomas van 't Groenewout (BLCKBRD Soundbranding) goes tropical. Wat hebben tropical house en  dancehall in Nederlandse reclameblokken te zoeken?  Nou, best wel veel dus. Lees en beluister het verhaal van Thomas. Inclusief afspeellijsten!


Ruim twee jaar geleden lanceerde Tele2 de campagne ‘Niet omdat het moet, maar omdat het kan’. Het meest opvallende hieraan was de samenwerking met Lil’ Kleine en Ronnie Flex. Deze leidde tot nummer 1-hit ‘Niet Omdat Het Moet’, met een muziekvideo in de stijl van de Tele2-campagne.
Het succes is voor een groot deel te danken aan de populariteit van de rappers. De dancehall- en tropical house-invloeden zullen echter ook een grote rol gespeeld hebben; de laatste jaren hoor je deze invloeden overal, van Ed Sheeran tot Broederliefde.  


 
Dancehall is voortgekomen uit reggae, vernoemd naar de danshallen waar de Jamaicaanse bevolking samenkwam om naar muziek te luisteren. Dancehall werd op drumcomputers gecreëerd, terwijl reggae met fysieke instrumenten werd gespeeld, en waar reggae-artiesten vaak over sociale en politieke problemen zongen, gingen dancehallnummers over zaken als feesten, seks en geweld. Onder leiding van artiesten als Yellowman werd dancehall langzaamaan de populairste muziekstijl in Jamaica, waarna de stijl ook internationale erkenning kreeg via artiesten als Shabba Ranks, Beenie Man en Super Cat. De controversiële Shabba Ranks is nog steeds wereldwijd te horen: het drumpatroon van ‘Dem Bow’ (nu bekend als ‘dembow riddim’) staat aan de basis van een groot deel van de moderne dancehallnummers. 
 

dancehall-pop 

In 2002 doorbrak Sean Paul de grens tussen pop en dancehall. Hij had wereldwijd succes met hits als ‘Get Busy’, ‘Gimme the Light’ en ‘Like Glue’. Dancehall bleek ook een inspiratiebron voor dj’s Bob Sinclar en Yves Larock, die internationale hits scoorden met vroege tropical housenummers (voordat de naam ‘tropical house’ überhaupt bestond). Tegen het einde van de jaren ’00 waren zowel dancehall en tropical house echter uit de hitlijsten verdwenen. Vanaf 2013 werd tropical house een trend, dankzij nieuwe dj’s die de stijl omarmden en er een naam aan gaven. Tropical house is een ‘mellow’ versie van housemuziek, die veel elementen van de Jamaicaanse cultuur gebruikt om zo’n ‘mellow’ gevoel te creëren, zoals ritmes, maar ook instrumenten als steeldrums en marimba’s. 
 

revival 

In navolging van deze opkomst is dancehall teruggekeerd in de popmuziek. Ditmaal zijn het echter (naast Sean Paul en Popcaan) voornamelijk niet-Jamaicaanse artiesten die succesvol zijn met het Jamaicaanse genre, zoals Sia, Justin Bieber, Drake, Rihanna en Ed Sheeran, die met dancehallnummer ‘Shape of You’ ongetwijfeld de grootste hit van 2017 scoorde. Ook in Nederland zijn zowel tropical house als dancehall populair: niet alleen de eerdergenoemde Ronnie Flex en Lil’ Kleine, maar ook dj’s als Bakermat en Sam Feldt, en hip-hopartiesten als Broederliefde en Frenna (en ja, ook Famke Louise). Hoe lang dancehall en tropical house nog zo populair zal blijven, is lastig te zeggen. Wat wel duidelijk is, is dat Tele2, Lil Kleine en Ronnie Flex op het juiste moment met het ideale geluid kwamen. 
 
 
 
Thomas van ‘t Groenewout
BLCKBRD Soundbranding