Zo'n 100 afgedankte apparaten zwerven rond in Nederlandse huishoudens

24-07-2019 (09:56) - Campagnes

Er zwerven gemiddeld 100 afgedankte elektrische apparaten rond in Nederlandse huishoudens, blijkt uit onderzoek van Heel Holland Recyclet. Het gezamenlijke initiatief van de partijen die in Nederland betrokken zijn bij e-waste inzameling en recycling waarschuwt dat er een nieuw maatschappelijk probleem in de maak is als we niet snel beginnen met het inzamelen van al deze spullen. Reden om de week van 14 oktober uit te roepen tot de Nationale Recycle Week.


E-waste berg

Het grote probleem met de e-waste berg is dat deze niet zichtbaar is, zoals de ‘plastic soep’ dat wel is, aldus Heel Holland Recyclet. Ook wordt nog steeds een groot deel van de afgedankte apparatuur en verlichting, denk aan spaarlampen, bij het straatvuil gezet of in de grijze vuilcontainer gegooid. Er is in principe een uitstekend functionerend inzamelsysteem voor e-waste, echter de pijplijn wordt aan de voorkant nog onvoldoende gevuld door de consument die apparaten vervangt, zo stellen de samenwerkende organisaties. 


Groeitempo heel hoog

Er komen in hoog tempo steeds nieuwe apparaten op de markt. In 2018 groeide het volume zo’n dertien procent bij grote huishoudelijke apparaten (denk aan TV’s)  op de markt, twee procent bij IT en telecommunicatieapparatuur en zestien procent bij elektronisch en elektrisch gereedschap. Nog nooit was de toevloed van elektrische apparaten zo hoog en door het groeitempo is de inzameling en daarmee verantwoorde recycling niet bij te benen.
 

Heel Holland Recyclet

Tijdens de Nationale Recycle Week vragen verschillende partijen betrokken bij e-waste inzameling en recycling extra aandacht voor de problematiek, elk vanuit de eigen specifieke rol. Deelnemers aan het initiatief zijn RND, NVRD, Rijkswaterstaat, Stichting RTA, Techniek Nederland, Thuiswinkel.org, Stichting FIAR CE (TV en Audio), ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, SMR, SVEG, Stichting Witgoed, WEEENL , uitvoeringsorganisatie Wecycle en Stichting ZRN.