TCO Certified Edge helpt inkopers IT-producten om e-waste te bestrijden

31-03-2020 (10:46) - Sustainable

TCO Development, de organisatie achter de duurzaamheidscertificering ‘TCO Certified’ heeft een nieuw compensatieprogramma ontwikkeld: TCO Certified Edge. Door te kiezen voor TCO Certified Edge IT-producten, kunnen inkopers ervoor zorgen dat hun aanschaf afval-vrij wordt, door een gelijkwaardige hoeveelheid e-waste op een veilige manier te laten inzamelen en recyclen.
 
E-waste is een enorm probleem voor de gezondheid en het milieu. Wanneer het op een onverantwoorde manier wordt verwerkt, kunnen gevaarlijke stoffen in het milieu vrijkomen en daarmee in ons voedsel en drinken terechtkomen. Wanneer bedrijven een product kopen dat is gecertificeerd volgens het ‘TCO Certified Edge-criterium E-waste Compensated’, wordt ter compensatie van die aanschaf dezelfde hoeveelheid e-waste ingezameld in een (ontwikkelings-) land zonder veilig recyclingsysteem. Het milieu wordt zo beschermd tegen gevaarlijke stoffen en met inachtneming van sociale normen worden lokaal eerlijke banen gecreëerd. De ingezamelde e-waste wordt vervolgens afgevoerd voor recycling naar een recyclingfabriek welke voldoet aan strikte milieucriteria.
 
‘Met TCO Certified Edge, E-waste Compensated willen we inkopers en de IT-industrie een krachtig middel bieden om e-waste te bestrijden’, aldus Andreas Rehn, Development Manager, bij TCO Development. TCO Certified Edge is een aanvulling op TCO Certified. Het nieuwe criterium 'E-waste compensated' wordt gelanceerd op 31 maart. Vanaf die datum kunnen organisaties het criterium gebruiken bij hun IT-inkoop.