Schone Noordzeekust: 10.991 kilo afval opgeruimd door 2.568 vrijwilligers

15-08-2019 (17:00) - Sustainable

Na twee weken afval ruimen eindigde op 15 augustus de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee in Zandvoort. Hier werden de resultaten en speciale vondsten van de strandschoonmaakactie onthuld. 2.568 vrijwilligers hebben van 1 tot en met 15 augustus de hele Noordzeekust opgeruimd waarbij ze in totaal 10.991 kilo afval van de Nederlandse stranden haalden, waaronder 4.936 rietjes en wegwerpbestek. In 2018 werd 11.163 kilo opgeruimd.
 
In Zeeland is dit jaar twee keer zoveel afval gevonden ten opzichte van vorig jaar. Ook op de Waddeneilanden is meer afval geruimd dan voorgaande jaren. Vanwege het stormachtige weer is er in Noord- en Zuid-Holland dit jaar wat minder afval gevonden.
 
Ewout van Galen, Programmaleider Schone Zee, geeft aan dat de jaarlijkse opruimactie noodzakelijk is: ''We zijn ontzettend dankbaar dat we hulp hebben gekregen van zoveel vrijwilligers en er samen voor kunnen zorgen dat 10.991 kilo afval niet in zee terechtkomt. Tegelijkertijd laten deze resultaten zien dat het afvalprobleem nog steeds ontzettend groot is. Het blijft nodig om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken."
 

rietjes en wegwerpbestek

Dit jaar werden rietjes en wegwerpplastic apart ingezameld om aandacht te vragen voor de problemen die dit afval veroorzaakt. Het thema van dit jaar is 'wegwerpplastic' en wordt hiermee benadrukt. In totaal zijn er 4.936 rietjes en wegwerpbestek opgeruimd. Dit afval is schadelijk voor vissen, vogels en zeezoogdieren omdat ze het aan kunnen zien voor voedsel of erin verstrikken. Stichting De Noordzee pleit voor aanpak bij de bron, goed afvalmanagement en het voorkomen van zwerfafval door toerisme.
 

foto: Deelnemers bij etappe N12 van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2019 van Stichting De Noordzee in Egmond. Credits: Jaap Lotstra