Beat the Microbead app detecteert microplastics in cosmetica

Beat the Microbead app detecteert microplastics in cosmetica

28-05-2020 (15:20) - Sustainable

De Plastic Soup Foundation heeft een gratis app gelanceerd waarmee consumenten cosmetica en verzorgingsproducten kunnen testen op de aanwezigheid van microplastics. Uit onderzoek van de Nederlandse milieuorganisatie blijkt dat 80 procent van de Nederlanders het toevoegen van dit soort plastic zorgwekkend vindt.
 
Microplastics zijn alle plasticsoorten kleiner dan vijf millimeter. Ze staan wel op de verpakking vermeld als ingrediënt, maar alleen onder hun chemische naam en die kennen veel mensen niet. Veel cosmeticamerken voegen deze plastics toe aan hun producten. Dit doen zij onder meer om bepaalde eigenschappen aan een product te geven, zoals bij een body scrub. Maar er wordt ook plastic toegevoegd als goedkoop vulmiddel.
 

Zorgen om milieu en gezondheid

Steeds meer wetenschappers maken zich zorgen over de milieuschade van alle microplastics die via het riool in onze waterwegen belanden, én over de directe gezondheidsrisico’s van verzorgingsproducten waaraan plastics en additieven zijn toegevoegd. Maar liefst 93 procent van de ondervraagde respondenten eist het recht op om precies te weten wat er in hun producten zit. Bijna net zoveel, 88 procent, vindt dat producenten verplicht moeten worden om plastic duidelijk herkenbaar te vermelden. En 77 procent vindt dat het ‘verstoppen’ van plastic in de lijst met ingrediënten hun vertrouwen in het cosmeticamerk schaadt.
 

Beat the Microbead

De app Beat the Microbead leest met behulp van machine learning-software de ingrediëntenlijst op verpakkingen en kan zo meer dan 500 verschillende microplastics detecteren. De gebruiker ziet meteen of het gescande product microplastics bevat en, zo ja, welke. De nieuwe app is een herziene versie van de Beat the Microbead-app die al sinds 2012 bestaat.