Ambitieuze Timmermans komt met Green Deal

15-12-2019 (17:25) - Sustainable

EU-commissaris Timmermans stelde op 11 december zijn ambitieuze Green Deal voor. Volgens de commissaris gaat de vergroening van de economie momenteel niet snel genoeg, terwijl de urgentie erg hoog is. Tegen 2030 moet de CO2-uitstoot met 50 en het liefst met 55 procent naar beneden. Het doel is om van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken. In zijn Green Deal stelt Timmermans dat er maar lieft een kwart van de begroting van de Europese Unie (EU), 260 miljard euro, naar het vergroenen van de economie moet gaan. Een ware groene revolutie lijkt dus op komst.

 

Roadmap voor een andere economie

De Green Deal kwam er in een recordtempo en vormt een roadmap om de doelstellingen in 2050 te halen. Timmermans wil een dwingende en bindende klimaatwet waar alle EU-lidstaten zich aan moeten houden. Zo kunnen maatregelen niet tegengehouden worden door het veto van één lidstaat. Dit betekent ook dat veel industrieën die voor werkgelegenheid in Europa zorgen - denk maar aan de staalindustrie - onder druk komen te staan. Dat moet opgevangen worden door een groen Europees industrieplan.
 

Wat betekent dit concreet?

Alle energie moet schoon worden; het is dus uit met steenkool en gas kan enkel nog als de CO2 wordt afgevangen. In plaats van bouwen moet er op verbouwen worden gefocust en er moet heel wat bos bijkomen. Er circuleert een bedrag van 2 miljard euro om te investeren in bosbouw. Maar de kern van het plan ligt misschien wel in het vervoer. Dat is voor ons land, met zijn grote distributiesector, erg belangrijk. Timmermans wil zo veel mogelijk vervoer over het water en spoor in plaats van op de weg. Daarnaast wil de Commissie 1 miljoen laadpalen voor elektrische en hybride wagens tegen 2025. Echter, de opvallendste maatregel zou het rekeningrijden worden. Hierbij is het motto, de vervuiler betaalt. Zowel auto’s, vrachtwagens als vliegtuigen zullen moeten betalen als ze CO2 uitstoten. Veel distributiebedrijven zullen de bewegingen van hun wagenpark dus nauwgezet gaan volgen om groener te worden, zoals dat kan met de gps-oplossingen van deze aanbieder. Zo kunnen ze zien welke verplaatsingen vermeden kunnen worden of verplaatst kunnen worden naar het spoor bijvoorbeeld.
 
Dat bedrijven hier nu al mee bezig zijn, bleek onlangs nog toen H&M Nederland aankondigde online aankopen met de fiets te zullen leveren; de milieuvriendelijkste optie van allemaal.