Jeroen Adema en Tryntsje Nauta winnaars Nederlandse National Sony Award

11-02-2020 (16:22) - Prijzen

Jeroen Adema en Tryntsje Nauta zijn uitgeroepen tot winnaars van de Nederlandse National Award, onderdeel van de Sony World Photography Awards 2020. Ze wonnen met hun foto 'Johan Maurits van Nassau'.
 
De National Awards vormen een wereldwijd programma dat open staat voor fotografen van elk niveau. Het programma beloont een fotograaf uit elk land voor een op zichzelf staande foto en biedt hen de mogelijkheid om hun werk te presenteren op de Sony World Photography Awards 2020-tentoonstelling in Londen, van 17 april tot 4 mei. Ook winnen ze een Sony camera.
 

Bijna fataal ongeluk

‘Op deze foto is Johan Maurits van Nassau (1604-1679) te zien, de heerser van het Duitse vorstendom Nassau-Siegen’, vertellen Adema en Nauta. ‘In 1664 komt Johan Maurits naar Leeuwarden voor de begrafenis van zijn neef, de Friese gouverneur Willem Frederik. Op de terugweg valt hij met zijn paard in Franeker door een brug in het stadscentrum. Het ongeluk is bijna fataal voor hem. We fotografeerden hem in het moderne kanaal, op exact dezelfde plek waar hij in 1664 doorheen viel.’
 
Meer dan 345.000 afbeeldingen werden ingezonden voor de Sony World Photography Awards 2020-competitie en meer dan 190.000 namen deel aan de open competitie (waaruit de winnaar van de National Awards werd geselecteerd) - het hoogste aantal inzendingen tot nu toe.