Arendo Joustra bij Brands in Motion: ‘Angst voor fake news is zegen voor mediamerken’

22-01-2020 (14:48) - Powered by

Filterbubbels: volgens een aantal prominenten in media-en merkenland zijn ze helemaal niet zo erg. Sterker nog: volgens Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier Weekblad, hebben ze altijd bestaan. En het delen van fake news, wat binnen zulke bubbels gebeurt, noemt hij “een zegen voor mediamerken”. Op 6 februari gaan ‘de kenners’ erover in gesprek.
 
 
Filterbubbels zijn de afgelopen jaren onlosmakelijk verbonden met onze blik op media. Ze kunnen het best worden uitgelegd als het resultaat van een gepersonaliseerde zoekopdracht waarbij algoritmes selectief bepalen welke informatie de gebruiker ‘moet’ zien. Wat de gebruiker dan ziet, wordt bepaald door informatie over hen; denk aan locatie, eerdere zoekopdrachten en klikgedrag. Gebruikers krijgen hierdoor geen informatie die hun eigen denkbeelden tegenspreekt, waardoor ze dus in hun eigen ‘bubbel’ van ideeën blijven.
 
“Die filterbubbels waar we het over hebben, hebben altijd al bestaan en zijn veel minder erg dan wordt gezegd”, aldus Arendo Joustra. Volgens hem is de angst voor het verspreiden van fake news dat uit de filterbubbels voortkomt zelfs een zegen voor mediamerken. Omdat het ervoor zorgt dat een betrouwbaar imago als merk zeer belangrijk blijft. Kijk naar nieuws en journalistiek: wanneer iemand fake news onder ogen krijgt dat aansluit bij zijn of haar ideeën, is de kans groot dat hij/zij dat gaat delen. Omdat we merken dat er steeds meer fake news is, wordt het des te belangrijker dat er ook goede, betrouwbare journalistiek bedreven wordt. Elsevier Weekblad krijgt als merk bijvoorbeeld een vertrouwensband met zijn lezers en wordt tussen het fake news als betrouwbaar gezien. Je kunt mensen een veilige bubbel geven, of de bubbel juist doorbreken. Daarom is het zo’n zege.”
 

Brands In Motion

Hoe Joustra en anderen verder aankijken tegen filterbubbels, wordt duidelijk tijdens Brands In Motion: Merken, Mensen & Filterbubbels in de Westerliefde, Amsterdam. Naast Joustra geven ook Geert Docter (naam- en merkenbureau Globrands), Matthijs Klinkert (digital designbureau Fabrique), Jenna Kleingeld (Weyond) en Marieke de Ruyter de Wildt (The New Fork) seminars waarin hun visie naar voren komt.
 
Brands in Motion 2020: informatie en aanmelden, klik hier