BLCKBRD Speaks (deel 18): Het nieuwe succes van de muzikale biopic

13-06-2019 (14:26) - Muziek

Op 13 december 2018 werd Queen-film Bohemian Rhapsody de meest winstgevende muzikale biopic ooit. Nog geen jaar later kwam ook Elton John-film Rocketman met veel bombarie in de bioscoop. Muzikale biopics blijken recentelijk meer en meer een zeer succesvol concept te zijn onder filmbezoekers, en bieden voor muzikanten een potentieel zeer interessante inkomstenbron. 
 
Biopics, films waarin de levens van echte (vaak iconische) mensen worden getoond, zijn al lange tijd een succesformule in Hollywood. Naast het feit dat ze vaak commercieel succesvol zijn, worden ze ook gezien als ‘Oscar-bait’. Muzikale biopics hadden niet altijd hetzelfde succes, maar hier is dankzij een aantal zeer succesvolle films verandering in gekomen. Het is niet alleen voor filmstudio’s en filmmakers een goede keuze om een biopic te maken, ook voor muzikanten biedt het veel voordelen om verfilmd te worden, zoals blijkt uit recente films als Bohemian Rhapsodyen Straight Outta Compton.
 

Rhapsody Tour

Ray en Walk the Line, biopics over respectievelijk Ray Charles en Johnny Cash, worden gezien als voorlopers van de ‘moderne’ muzikale biopic en creëerden de succesvolle formule die door films als Bohemian Rhapsody en Straight Outta Compton overgenomen werd. Zij lieten ook zien hoe een biopic een goede invloed had op de muziekinkomsten: de albumverkoop van beide artiesten nam met meer dan 50% toe vanwege de films. DankzijBohemian Rhapsodyen de vele marketing eromheen, is ‘Bohemian Rhapsody’ opgeklommen tot meest gestreamde nummer uit de 20eeeuw. De streams van Queen-nummers zijn verdrievoudigd, en de officiële soundtrack is inmiddels een van de bestverkochte Queen-albums. In navolging van het succes van de film kondigde Queen ook hun wereldwijde Rhapsody Tour aan.  
 

Streams Outta Compton

Ook voor de rappers van N.W.A., een van de belangrijkste hip-hopgroepen aller tijden, bleek een biopic zeer lucratief. Niet alleen werd Straight Outta Comptonde meest winstgevende muzikale biopic aller tijden (totdat Bohemian Rhapsodyuitkwam), de film diende ook als inspiratie voor voormalig N.W.A.-lid Dr. Dre. Hij bracht een week voordat de film te zien was het album Comptonuit, zijn eerste sinds 1999, en behaalde daarmee zowel in Engeland als in Amerika een gouden status. De film wakkerde ook veel interesse aan voor het oude werk van N.W.A. en leden als Dr. Dre en Ice Cube, waarbij streams van sommige nummers met meer dan 100 procent toenamen.   
 

Iconisch imago 

Zowel Queen als N.W.A. waren al razend succesvol voordat hun biopics uitkwamen. Toch bleken de films een goede manier om nieuwe fans met hun muziek in aanraking te laten komen en het iconische imago van beide groepen te versterken. Tegelijkertijd was er veel kritiek op hoe mogelijk problematische aspecten van Queen en N.W.A. niet werden getoond: Bohemian Rhapsodywerdbeschuldigd van ‘straightwashing’, terwijl Straight Outta Comptoneen aantal ongemakkelijke feiten wegliet. Desalniettemin beschouwen sommigen deze jaren als dé periode voor muzikale biopics, iets wat voor zowel filmstudio’s als muzikanten een zeer lucratieve ontwikkeling kan blijken. 

Thomas van 't Groenewout
BLCKBRD Soundbranding