BLCKBRD Speaks (Deel 12): De gezichtstatoeages en pijnstillers van Soundcloud rappers

13-12-2018 (10:28) - Muziek

In juni 2017 verscheen rapper Lil Peep voor het eerst als model op de catwalk, voor de lente- en zomercollectie van Marcelo Burlon. De collectie was sterk geïnspireerd door de opvallende stijl van Lil Peep zelf. Peep was een van de meest toonaangevende ‘soundcloud rappers’ vanwege zijn muziek, zijn uiterlijk en helaas ook zijn drugsgebruik. Gustav Åhr, zoals hij echt heette, overleed op 15 november 2017 aan een overdosis pijnstillers. 


Soundcloud rap is, net als mumble rap, geen duidelijk genre. Het is een aanduiding voor een grote golf rappers wiens muziek bekend is geworden via Soundcloud. De muziek wordt gekenmerkt door de lage productiekwaliteit. De beats zijn erg simpel en de raps werden in eerste instantie met goedkope apparatuur opgenomen, zoals goedkope microfoons, headsets of zelfs via de telefoon. Dit is een van de redenen dat Soundcloud rappers vaak met grunge- en punkartiesten worden vergeleken. Net als bij mumble rap is de tekst minder belangrijk dan de flow waarmee de tekst gebracht wordt. De nummers gaan vaak over emotionele pijn, drugsgebruik en nihilisme.  

 

Pijnstillers

Dit drugsgebruik is kenmerkend voor Soundcloud rappers. Enigszins cynisch benoemt Vulture in haar overzicht van soundcloud rappersbij elke rapper welke drugs hij neemt. Vooral pijnstillers zijn populair, aangezien ze de rappers zouden helpen met het verminderen van hun emotionele leed. Naast Lil Peep waren ook rappers als Lil Pump, Lil Uzi Vert en Lil Xan open over hun gebruik van middelen als Xanax. Hiermee bereikten ze veel publiek in Amerika, waar verslaving aan pijnstillers een groot probleem is onder de zogenaamde Gen-Z’ers. Na de dood van Lil Peep (en meer recentelijk Mac Miller) hebben veel van hen pijnstillers afgezworen
 

Nihilisme 

 Hun nihilisme brengen ze, naast muzikaal, ook tot uiting via hun uiterlijk. Zo zijn bijna alle Soundcloud rappers te herkennen aan hun gezichtstatoeages, hun opvallende kapsels en hun kleding, die vaak net als hun muziek een combinatie is van hip-hop en emo. Lil Uzi Vert is dankzij zijn kleding een voorbeeld voor streetwearmerk Vloneen zijn stijl is besproken door onder andere Vogue en GQ. Zijn onverschillige houding tegenover dure of goedkope kleding en mannen- of vrouwenkleding is typerend voor zijn nihilisme.  
 

Levensduur 

Wat de levensduur is van de term ‘Soundcloud rapper’ moet nog blijken: alle populaire rappers worden door grote platenlabels opgepikt en hun muziek verdwijnt steeds meer van Soundcloud. Soundcloud levert immers niet zoveel geld op als Spotify of Apple Music en is daarom vooral aantrekkelijk voor minder bekende artiesten. Voor zijn dood gaf Lil Peep nog aan dat hij niet langer als soundcloud rapper gezien wilde worden: “I’m not a Soundcloud rapper anymore. I’m off of that.” Toch hebben soundcloud rappers een grote indruk gemaakt, zowel muzikaal als modieus.


Thomas van 't Groenewout
BLCKBRD Soundbranding 

Youtube Playlist