BLCKBRD speaks (deel 10): de 80's blijven leven

18-10-2018 (08:50) - Muziek

De 80s zijn terug! We zijn al bijna 30 jaar verder, maar de afgelopen jaren zijn de muzikale invloeden uit de jaren ’80 weer duidelijk teruggekeerd in de (pop)muziek. Dankzij artiesten als Lorde, CHVRCHES en M83 horen we de synthesizers, de gated reverb en het funky gitaarspel tegenwoordig opnieuw op de radio en in reclames


Een belangrijk onderdeel van het 80s-geluid ontstond per ongeluk, tijdens een studiosessie voor een soloalbum van Peter Gabriel. Geluidstechnicus Hugh Padgham liet een microfoon aanstaan die niet bedoeld was om muziek op te nemen. Deze microfoon ving het drumspel van Gabriels bandgenoot Phil Collins op en vervormde het tot korte, harde klappen. Er werd snel een methode bedacht om dit geluid na te bootsen, wat leidde tot de meest bekende drumriff van de jaren ’80: Phil Collins’ In the Air Tonight. Dit drumgeluid werd kenmerkend voor de 80s. 
 

Nile Rodgers

Een ander geluid dat is teruggekeerd, is het funky gitaarspel. Dit werd in de discojaren met name door CHIC-frontman Nile Rodgers bekendgemaakt. Toen disco na de Disco Demolition Night haar populariteit begon te verliezen, begon Rodgers voornamelijk als producer te werken en kwam hij erachter dat er buiten Amerika nog veel liefde was voor zijn muziek. Hij werd door David Bowie, en later ook bands als Duran Duran en INXS, gevraagd om muziek te produceren. Zo werd zijn gitaarspel ook hoorbaar in hits als Let’s DanceModern LoveThe Reflexen Original Sin. Vanwege zijn werk met Bowie werd Nile Rodgers door Madonna gevraagd om haar album Like a Virgin te produceren, wat leidde tot hits als Like a Virgin en Material Girl

De terugkeer

Tijdens de jaren ’90 verdwenen, dankzij de opkomst van onder andere grunge, Britpop en dance, deze 80's-geluiden weer. Alhoewel er vorig decennium al hits waren die klonken als de 80s, was het pas na 2010 dat dit geluid zich weer zo sterk manifesteerde in de poplijsten. Onder leiding van producers als Jack Antonoff (wiens bands Bleachers en fun. ook 80's-muziek maken), Shellback en Max Martin brachten artiesten als Taylor Swift, Lorde, Bruno Mars en Jett Rebel de afgelopen jaren muziek uit met een sterk 80's-geluid. Zo keerde de 80's ook terug in reclames van onder andere ChevyRenault en Victoria’s Secret. Dit is gepaard gegaan met een bredere terugkeer van de 80's in films (Atomic Blonde) , televisie (Stranger Things) en mode (Marc Jacobs,  Chromatics).
  

Levensduur

 Zoals bij elke revival is het natuurlijk nog maar de vraag hoe lang deze 80's-invloeden hun populariteit behouden. Misschien is het maar een kwestie van tijd voordat ze weer volledig verdwijnen, aangezien de 90's ook alweer hoorbaar zijn in popmuziek. Toch heeft de revival niet alleen een duidelijke impact gemaakt op de muziekwereld, maar ook op de gehele popcultuur.
 

Thomas van 't Groenewout
BLCKBRD Soundbranding


Youtube playlist