FONK on ART

14-11-2018 (10:00) - Media

Het verschil tussen ‘kunst’ en ‘art’ is commercieël bepaald. Bij bureaus koop je 'art' in om de commerciële doelstellingen van je brand beter te realiseren, terwijl kunst normaal gesproken geen opdrachtgever heeft en wacht tot iemand voorbij komt, die de vraagprijs wil betalen. De redactie van FONK dook voor deze nieuwe editie in het grensgebied van l'art pour 'art en commercieel werk. 
 

Nederland kent een lange subsidie traditie, maar de potjes zijn sinds de crisis van enkele jaren geleden een stuk kleiner en het ziet ernaar uit dat deze ook nooit meer zo rijkelijk als voorheen door de overheid gevuld zullen worden. Met andere worden: kunstenaars moeten meer op eigen benen staan en hun eigen markt creëren. Het principe van ‘marktwerking’ doet zich ook hier gelden.
 

tweede leven

Zo kan het dus zijn dat kunst en art dichter naar elkaar toegroeien. Menig art director of copywriter heeft een tweede leven als street artist, ontwerper, fotograaf, of schrijver. En net zo goed zijn er creatieven die na een (lange) carrière in de commerciële communicatie of media alsnog kiezen voor het kunstenaarsbestaan. 
FONK kiest in deze editie voor het leven en het werk van de makers. Kunstenaars, art directors, copywriters of schrijvers? Het maakt eigenlijk niet zoveel uit omdat ècht talent uiteindelijk altijd komt bovendrijven.
 

In deze uitgave

Dit vind je onder meer in de nieuwe uitgave van FONK magazine:

beautiful untrue things, pracht en ellende in Almere

Een tweede leven voor Marten Toonder bij literatuurmuseum en EYE

Rupert van Woerkom: een extraverte introvert. ‘Ik communiceer nog steeds’

Kees Rijken: ‘De wereld is fucking mooi’ 

De oogst van DDW 2018 volgens Marcel Verhaaf 

Kunst beleven in Amsterdam 

Kort verhaal: De verwekking van MONO

Inspired pages van Nikki de la Rambelje (tevens coverbeeld, met dank aan Krijn van Noordwijk).

 

FONK magazine lezen?

Fonk lezen, maar geen abonnement? Geen nood, want (alleen) vandaag lees je de digitale editie van FONK magazine gratis. Wil je FONK magazine op je eigen moment lezen? Maak voor een abonnement dan hier je keuze uit een van de verschillende mogelijkheden. Jij blij, wij blij!

 

 

 

 

 

 

Bureaus

Marketing

Economisch