Nielsen voorspelt groei supermarktomzet van 5,7% in 2020

01-05-2020 (11:39) - Economisch

De omzet van de supermarkten in Nederland zal in 2020 met 5,7% groeien, aldus Nielsen, het wereldwijde meet- en data-analysebedrijf. Voor de uitbraak van COVID-19 bedroeg de omzet van de supermarkten gemiddeld ongeveer 2,7%.
 
"In tijden van economische zorgen of recessie zou je denken dat supermarkten een negatieve invloed kunnen ondervinden - maar het is eigenlijk het omgekeerde", aldus Hans Feenstra, Analytics Leader voor Nielsen Benelux. "Tijdens de lockdown geven consumenten meer geld uit aan boodschappen dan gewoonlijk, maar ook op de langere termijn verwachten we dat door minder horeca bezoek als gevolg van de verwachte recessie, er een verschuiving zal plaatsvinden van horeca naar supermarkten. Hierdoor is de verwachting dat zowel in 2020 als in 2021 de groei in supermarkten op een hoger niveau zal komen te liggen”.
 
De werkelijke supermarktomzet van week 8 tot en met 17 groei 11%, waarbij de laatste week (week 17) in totaal 17,7% op jaarbasis bedroeg. "De supermarktomzet van vorige week waren weer abnormaal, want het was twee weken na Pasen en pre-Koningsdag. Meestal zien we een hobbel van beide factoren, door het winkelpatroon na en ter voorbereiding op de feestdagen. Over het geheel genomen zien we een totaal van EUR 682 miljoen aan extra supermarktomzet als gevolg van COVID-19."
 

Bureaus

Media

Marketing