Inkomsten reisbranche in juli 21% lager, (online) detailhandel pluste 23%

Inkomsten reisbranche in juli 21% lager, (online) detailhandel pluste 23%

10-08-2020 (16:49) - Economisch

Ondernemers in de reisbranche hadden in juli gemiddeld 21% minder inkomsten dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook de kunstsector, restaurants en cafés zijn de coronacrisis nog lang niet te boven, blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 bv’s en eenmanszaken.
 
Ondanks de versoepelingen, blijft de impact van de coronamaatregelen op kleine ondernemingen groot. Knab keek naar de inkomende transacties van bv’s en eenmanszaken tijdens de lockdown (12 maart tot 11 mei) en in de maanden juni en juli. Die data werd vergeleken met data uit dezelfde periodes in 2019.
 
Er zijn ook sectoren die na de lockdown weer positieve cijfers laten zien. Hotels, campings, sportscholen, kappers en schoonheidsspecialisten zagen in juli juist meer geld binnenkomen dan een jaar eerder.
 

Reisbureaus hebben het moeilijk

De circa 600 ondernemers in de reisbranche die bankieren bij Knab, zagen hun inkomsten tijdens de lockdown ruim halveren. Ook toen Nederland in juni langzaam van het slot ging, kwam er gemiddeld nog 54% minder geld binnen dan in juni 2019. In juli lijkt de weg omhoog ingezet; de reisbureaus en -organisaties ontvingen de afgelopen maand ‘slechts’ 21% minder geld dan in dezelfde periode vorig jaar.
 
Knab bekeek ook de omzet van hotels, vakantiehuisjes en campings (logiesverstrekkers). Die misten tijdens de lockdown nog 36% van de omzet, maar ontvingen in juli gemiddeld 11% meer geld dan een jaar terug. Dit is een duidelijk gevolg van het feit dat Nederlanders nu vooral in eigen land op vakantie gaan.
 

Restaurants en cafés nog ruim 10% in de min

Tijdens de lockdown ontvingen cafés en restaurants respectievelijk 58% en 36% minder geld dan een jaar eerder. Vanaf 1 juni mochten zij - met verschillende beperkingen - de deuren weer openen. De ruim 800 café- en restauranteigenaren die bankieren bij Knab, zagen hun omzet na de lockdown weer aantrekken, maar de inkomsten halen het nog niet bij de cijfers van vorig jaar. Bij de cafés kwam in juli 13% minder geld binnen dan een jaar eerder, bij de restaurants 11%.
 

Wellness, sportscholen en detailhandel draaiden beter dan vorig jaar

Kappers en schoonheidsspecialisten (+6%) en sportscholen (+9%) - twee branches die tijdens de lockdown nog flinke verliezen leden - zagen in juli gemiddeld meer geld binnenkomen dan een jaar terug.
De detailhandel scoort de hele coronacrisis al goed, met de online detailhandel (webwinkels) als uitschieter. Tijdens de lockdown ontvingen bv’s en eenmanszaken in die sector gemiddeld 43% meer geld dan een jaar eerder. In juli was dat nog altijd +23%.
 
Bekijk hier alle onderzoeksresultaten.
 

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing