Stedelijk Museum Schiedam maakt kans op prestigieuze Museumprijs 2019

08-04-2019 (09:14) - Creatie

Het Stedelijk Museum Schiedam is genomineerd voor de grootste culturele publieksprijs van Nederland: de BankGiro Loterij Museumprijs 2019. De jury noemt de aanpak van het museum ‘vernieuwend’. Het roept ‘een glimlach op bij bezoekers’. De onderscheiding bestaat uit een geldbedrag van €100.000. Daarmee kan het museum een grote droom uitvoeren. Het publiek bepaalt wie er wint en maakt door te stemmen kans om een reis naar New York te winnen. 


Deze 12de editie van de Museumprijs staat is het teken van publieksvriendelijkheid, een onderwerp dat voormalig directeur Pierre Janssen al hoog in het vaandel had. ‘Wij zetten die traditie voort en vinden het geweldig dat we nu zijn genomineerd’, zegt de huidige directeur Deirdre Carasso. ‘Als wij winnen dan maken we ons plein net zo gastvrij en verrassend als het museum. Bij ons mag je hardop lachen en kun je de kunst lelijk vinden. Voor een praatje klop je gewoon op mijn deur.’


Stemmen

Behalve het Stedelijk Museum Schiedam zijn het Museum Rotterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven genomineerd. Tot en met 8 mei is het woord aan het publiek. Stemmen kan via www.museumprijs.nl Op 17 mei wordt bekend welk museum de meeste stemmen heeft en zich het publieksvriendelijkste museum van Nederland mag noemen.


Frisse wind

In het juryrapport staat: ‘Er waait een frisse wind door het Stedelijk Museum Schiedam, waar een lokaal publiek en kunstliefhebbers uit de rest van het land op afkomen.’ Er is lof voor het lunchbuffet waar je betaalt wat je het waard vindt en het project Uit het depot. Daarbij riep het museum de hulp in van het publiek om verhalen te delen over onbekende stukken uit de collectie. 


Vernieuwend 

De jury noemt het verder ‘opvallend dat het ondanks het strenge gebouw, vaak op een warme manier contact legt met de gemeenschap’. ‘Dit streven naar openheid en inclusie is vernieuwend. Met originele initiatieven als de mogelijkheid om tijdens vakanties planten achter te laten, roept het museum een glimlach op bij bezoekers.’


Grootste publieksprijs van Nederland

De BankGiro Loterij Museumprijs is de grootste publieksprijs van Nederland. Vorig jaar stemden een recordaantal van 113.570 mensen op hun favoriete museum. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Vorig jaar won het Maritiem Museum Rotterdam. 


Initiatiefnemers

De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De BankGiro Loterij is dé cultuurloterij van Nederland. In 2019 verdeelt de organisatie een bedrag van € 79,4 miljoen onder 77 culturele organisaties.