G-Star Raw en Het Nationale Ballet presenteren Safe Distance Ballet

G-Star Raw en Het Nationale Ballet presenteren Safe Distance Ballet

12-06-2020 (10:00) - Creatie

G-Star RAW en Het Nationale Ballet hebben de krachten gebundeld voor een bijzondere samenwerking waarbij de ‘nieuwe realiteit’: social distancing, op een artistieke manier gevisualiseerd wordt. Geïnspireerd door de lege theaters, artiesten zonder podium, en de dans van ieder individu om zijn weg te vinden in het nieuwe normaal. De 1.5 meter samenleving komt tot uiting in een speciale choreografie met als center piece een indrukwekkende denim tutu met een doorsnede van 3 meter.
 
Voor deze samenwerking brachten G-Star RAW en Het Nationale Ballet de klassieke en moderne wereld samen rond het idee van een unieke Raw Denim tutu met een diameter van 3 meter. Hierdoor kunnen de dansers van Het Nationale Ballet op een veilige 1.5 meter afstand van elkaar blijven. De choreografie brengt op een bijzondere manier de afstand tussen mensen in beeld die door de tutu wordt gecreëerd. Dat het een enorme uitdaging is, is te zien wanneer de dansers hun weg proberen te vinden door de straten van Amsterdam naar het podium, aangetrokken door de muziek die vanuit het theater klinkt. Daar wordt de finale dans opgevoerd op een muziekstuk wat tevens een bijzondere samensmelting is van stijlen: house en techno DJ en producer Joris Voorn, componist Boy Bianchi en strijkers van Het Balletorkest.
 

Beperkingen bieden nieuwe kansen

Gwenda van Vliet – Chief Marketing Officer, G-Star: “Beperkingen bieden nieuwe kansen. De afgelopen maanden hebben we steeds gezocht naar hoe we binnen de huidige realiteit op een onverwachte, artistieke en innovatieve manier kunnen interpreteren. We richten ons op wat mogelijk is in plaats van onmogelijk. En daardoor ontstaan samenwerkingen en concepten die anders niet zouden ontstaan. We zijn trots op dit mooie verhaal van tijdloze denim, dans, muziek en craftmanship uit verschillende werelden.”
 

Ultiem ‘social distancing tool’

Remi Wörtmeyer – choreograaf & eerste solist van Het Nationale Ballet: “De tutu is de ultieme ‘social distancing tool’. De enorme afmeting van de tutu zorgt ervoor dat de dansers creatief moeten zijn in hoe ze navigeren over straat, hoe ze elkaar kunnen passeren en hoe ze samen kunnen bewegen. Terwijl de dansers zich een weg banen door de stad, dansen ze de dans die we allemaal hebben ervaren wanneer we mensen op straat passeren en proberen anderhalve meter afstand te behouden.”
 

credits

Concept: The Family Amsterdam
Regisseur: Mathieu Gremillet
Choreografie: Remi Wörtmeyer
Productie: The Family Amsterdam ism Nationale Opera & Ballet
Director of Photography: Bas Goossens (Ministry of Frames)
Tutu design en creatie: G-Star RAW
Tutu constructie: Nationale Opera & Ballet
Muziek Supervisie: Rogier van Twuijver (Modern Day Composers)
Muziek gecomponeerd en gearrangeerd door: Joris Voorn, Boy Bianchi
Musici Het Balletorkest: Robert Cekov (viool), Jan-Eelco Prins (viool), Arwen Salama-Van der Burg (viola), Artur Trajko (cello)
Dansers Het Nationale Ballet: Kira Hilli (main), Manu Kumar (main), Sebia Plantefève, Giovanni Princic, Daniel Silva, Tess Sturmann, Elisabeth Tonev, Conor Walmsley
Edit: The Compound

campagnebeeld Safe Distance Ballet:
Dansers: Kira Hilli en Manu Kumar
Fotograaf: Lesley Weijtjes
 
 
Hoofdsponsor Nationale Ballet: Houthoff