Zo bescherm je je bureau tegen menselijke beroepsfouten

23-03-2020 (09:50) - Bureaus

Beroepsfouten komen in iedere branche voor. Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Soms door onachtzaamheid, maar ook door nalatig te zijn. Of gewoon door een vergissing te maken. Niet elke beroepsfout heeft grote gevolgen, maar wat als dat wel zo is? In dat geval is jouw bureau aansprakelijk als jij een beroepsfout hebt gemaakt. Het is dus goed om je daartegen te verzekeren. Naast het maken van menselijke beroepsfouten komen er ook ongelukjes voor. Bijvoorbeeld door ongewild schade aan goederen toe te brengen of per ongeluk letsel veroorzaken bij een persoon. De gevolgen van dergelijke situaties zijn ook te verzekeren.
 

Bescherming met beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is voor bepaalde beroepsgroepen haast onmisbaar. Het gaat onder meer om adviserende beroepen, zoals in de functie van een accountant of als je architect bent of ingenieur. Een klein foutje je in de berekening met als gevolg een verkeerd advies wil je als accountant niet meemaken. Of als je in de constructie van een gebouw een foutje maakt met mogelijk vreselijke gevolgen. De financiële gevolgen van dergelijke beroepsfouten zijn in te dekken met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dit is een van de bedrijfsverzekeringen die je kan afsluiten als je een adviserend beroep hebt. Er is nog een algemene tip die luidt dat je altijd de voorwaarden bij de offerte moet verstrekken. Dat voorkomt een mogelijke ongeldigverklaring als het tot een rechtszaak komt. Verder is het natuurlijk belangrijk om met een duidelijke opdrachtomschrijving te werken en je vakkennis up-to-date te houden.
 

Vermogensschade en adviesschade

De financiële gevolgen van het geven van een verkeerd advies of maken van een verkeerde berekening zijn niet te overzien. Stel dat het herstellen van een fout van een architect 15.000 euro kost? Wie betaalt dat? De architect is aansprakelijk te stellen en dan is het echt fijn om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering achter de hand te hebben. Datzelfde geldt ook als de accountant net te laat is met het doen van een belastingaangifte voor een bedrijf. De Belastingdienst legt daarvoor een boete op en het is logisch dat het bedrijf dat geld verhaalt op de account. Ook hiervoor biedt de bedrijfsverzekering voor beroepsfouten uitkomst. Of wat te denken van een advocaat die te laat is met het indienen van een bezwaarschrift? Ook hiervoor geldt dat de klant het advocatenbureau aansprakelijk kan stellen.
 

Bescherming met bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Bij het maken van menselijke beroepsfouten gaat het vooral om onjuiste adviezen en het maken van foutjes. Hoe ziet het dan als je bureau te maken krijgt met schade die aan goederen wordt veroorzaakt? Bijvoorbeeld als je als accountant een bedrijf bezoekt en daar koffie over de laptop van het bedrijf omstoot? Of als je als architect naar een klant gaat en loopt ter plekke tegen een dure vaas aan? Al dit soort situaties hebben mogelijk financiële gevolgen en daar wil je graag voor verzekerd zijn. Dat is dus mogelijk door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het is voor elk bureau belangrijk om te kijken welke risico´s er aanwezig zijn en welke risico´s er afgedekt moeten worden.

 

Media

Marketing

Economisch