DDA luidt noodklok over uitwerking van de NOW-regeling

02-04-2020 (16:21) - Bureaus

Dutch Digital Agencies (DDA), de branchevereniging van de top digitale bureaus in Nederland, is teleurgesteld over de uitwerking van de NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud)- regeling. Met deze brandbrief luidt ze de noodklok: “Dit is funest voor veel van onze bureaus.”
 
Op dinsdag 31 maart gaf minister Koolmees van Economische Zaken duidelijkheid over de uitwerking van de NOW-regeling. Los van de enorme inspanning die de overheid nu levert en echt met een uitgebreid maatregelenpakket voor ondernemers komt, is de korte conclusie is dat snelgroeiende bedrijven per definitie met de regeling minder geholpen zijn. Dit is funest voor veel van onze bureaus.
 

gemiddelde over 2019

“Los van startups en scale-ups, moeten we andere branches zeker ook niet vergeten. Onze leden bestaan uit snelgroeiende organisaties en worden ook niet geholpen met deze regeling, zegt Ivo Roefs (voorzitter Dutch Digital Agencies). De ‘pijn’ zit ‘m in de wijze waarop de 20% omzetdaling berekend wordt. Helaas heeft de overheid ervoor gekozen deze omzetdaling alleen te relateren aan het gemiddelde over 2019. Dit heeft flinke gevolgen voor groeiende bedrijven.”
 
Een voorbeeld: Begin 2019 heeft iemand een omzet van 200.000 per maand. De onderneming draait goed, groeit stevig en eindigt met 300.000 per maand omzet. Dan kom je gemiddeld op 250.000 omzet per maand. Om 20% omzetdaling aan te tonen moet de omzet dan zijn gedaald tot 200.000. Echter op basis van de huidige omzet is het een daling van 100.000! Dat betekent dat een de omzetdaling van 30% van het huidige werkelijke omzetniveau te klein is voor steun, en een omzet daling van 40% onvoldoende steun geeft.
 

beroep op gezond verstand

“In een branche met veel groeiende bedrijven is dit funest, vervolgt Annemieke Deering (Directeur Dutch Digital Agencies). Wij roepen de overheid dan ook op om snel met aanvullende maatregelen te komen waar snelgroeiende bedrijven baat bij hebben. Het zou zonde zijn als snelgroeiende bedrijven de dupe worden van deze regeling. We doen dan ook een beroep op het gezond verstand van de verantwoordelijke ministeries om nadrukkelijk oog te hebben voor de belangen van de Nederlandse groeiondernemers. Dit is ook in het belang van de Nederlandse economie.”
 
Binnen haar leden zijn er veel snelgroeiende bedrijven die met flinke omzetverliezen te maken krijgen door de stilvallende economie. Deze moderne motoren van de economie krijgen nu de grootste klappen door het uitblijven van steun.
 
Een oplossing zou volgens de DDA kunnen zijn dat er een accountantsverklaring kan worden afgegeven om een eventuele stevige omzetgroei in 2019 aan te tonen, die kan leiden tot een ander ‘normaal’ omzet niveau. Er kan dan vergeleken worden met de daadwerkelijk omzet van de onderneming, voordat de Coronacrisis startte.
 

Media

Marketing

Economisch