Agenda


Over het IJ Festival

Festival

Over het IJ Festival

vr 5 juli 2019 t/m zo 14 juli 2019 - Over het IJ Festival presenteert zo'n vijftig spannende, tegendraadse en vernieuwende locatietheaterproducties, overal op de NDSM-werf en dieper in Amsterdam-Noord. Veel voorstellingen zijn van makers en gezelschappen die zich afgelopen jaren konden ontwikkelen binnen het festivalprogramma.

Over het IJ Festival presenteert zo'n vijftig spannende, tegendraadse en vernieuwende locatietheaterproducties, overal op de NDSM-werf en dieper in Amsterdam-Noord. Veel voorstellingen zijn van makers en gezelschappen die zich afgelopen jaren konden ontwikkelen binnen het festivalprogramma.


Ook komt veel nieuw werk tot stand in hechte samenwerking met partners in talentontwikkeling: gezelschappen, productiehuizen en festivals uit heel Nederland. Alle makers laten zich inspireren door actuele, grootstedelijke thema’s en ontwikkelingen.


(co)producerende en presenterende rol

Over het IJ Festival heeft een sterke focus op talentontwikkeling, met daarbinnen vaak een producerende of coproducerende rol. Veel voorstellingen komen tot stand in samenwerking met diverse partners in talentontwikkeling, waaronder Oerol, Festival Cement, Frascati, Feikes Huis, Schweigman&, Kameroperahuis en De Nieuwe Oost. Met Productiehuis Theater Rotterdam, Maas theater en dans, Orkater/De Nieuwkomers, Likeminds en Mugmetdegoudentand wordt samen gewerkt in talentontwikkeling op presenterend vlak.

premières en nieuwe voorstellingen

Over het IJ Festival geeft makers graag de gelegenheid
om zich gedurende meerdere jaren binnen het festivalprogramma te ontwikkelen. Voorbeelden van makers die ooit begonnen met een kleine voorstelling in een zeecontainer of elders op de NDSM-werf, en nu in première gaan met een volwaardige voorstelling zijn Young Gangsters, La Isla Bonita en Bart van de Woestijne.


Ook Abishek Thapar, Rita Hoofwijk, Sheralyn Adriaensz en Sanne Nouwswaren eerder te zien tijdens Over het IJ Festival, en presenteren dit jaar nieuw werk. Andere hoogtepunten dit jaar zijn voorstellingen van Florian Myjer & Kim Karssen/De Hotshop – cooler dan De Warme Winkel, Laura van Dolron, Touki Delphine en Konvooi/Orkater/De Nieuwkomers.

vernieuwd Atelier

Terug van een jaar weggeweest is het Atelier. Opnieuw nodigen Over het IJ Festival en Oerol jonge makers uit om nieuw werk te ontwikkelen en te presenteren, zowel op de NDSM-werf als op Terschelling. Dit jaar gebeurt dat voor het eerst in nauwe samenwerking met drie partners in talentontwikkeling. Geselecteerde makers zijn Marinke Eigenraam (Schweigman&), Warre Simons (Kamperoperahuis) en Igor Vrebac (De Nieuwe Oost).