Agenda

Neuhaus

Tijdelijke academie in het teken van Bauhaus - Event

Neuhaus

zo 19 mei 2019 t/m do 19 september 2019 - De programmering van Het Nieuwe Instituut staat de komende vier maanden in het teken van meer-dan-menselijke kennis. Onder de noemer van Neuhaus opent er 100 jaar na de oprichting van het Bauhaus een tijdelijke academie. Bezoekers worden daarbij meegenomen op een verkenning van wat het betekent als de mensheid de wereld zou leren ervaren zonder zichzelf centraal te stellen.

De programmering van Het Nieuwe Instituut staat de komende vier maanden in het teken van meer-dan-menselijke kennis. Onder de noemer van Neuhaus opent er 100 jaar na de oprichting van het Bauhaus een tijdelijke academie. Bezoekers worden daarbij meegenomen op een verkenning van wat het betekent als de mensheid de wereld zou leren ervaren zonder zichzelf centraal te stellen. 


Wat als mensen leren denken, waarnemen en ontwerpen volgens de belangen en mogelijkheden van dieren, planten, robots en microben? De vraagstelling van Neuhaus raakt aan actuele thema's die in binnen- en buitenland hebben geleid tot zowel breedgedragen protestacties als inspirerende culturele manifestaties. De kwestie hoe het (design)onderwijs zich zou kunnen of moeten verhouden tot de uitputting van de aarde werd recent bijvoorbeeld in de 4de Istanbul Design Biennale: a School of Schools aangekaart. 


Neuhaus bouwt voort op uitgebreid vooronderzoek van de afdeling Research van Het Nieuwe Instituut, die voor de gelegenheid ondersteund werd door externe onderzoeker en curator Angela Rui. De tijdelijke academie wordt samengesteld voor, door en met actieve deelnemers van buiten Het Nieuwe Instituut, de zogenaamde Neuhäusler.
 

symposium

De aftrap van Neuhaus bestaat uit een experimenteel symposium, dat op 18 mei 2019 de uitdagingen schetst waar het project op inspeelt, de centrale thema’s en vragen presenteert en op die manier de introductie vormt van het curriculum. Er wordt aan het symposium bijgedragen door onder meer: Annika Kappner, Cooking Sections (Daniel Fernández Pascual en Alon Schwabe), Elaine Gan, Elisa Yvelin, Erinma Ochu, Federico Campagna, Grâce Ndjako, Menno Schilthuizen, The Otolith Group (Anjalika Sagar en Kodwo Eshun), Patricia MacCormack, Tabita Rezaire.

 


curriculum

Het curriculum is opgebouwd rond de volgende zeven leerlijnen: Collective Bodies, Extended Senses, Multispecies Urbanism, Time Worlds, Meeting Matter, Other Subjectivities en More-than-human Languages. De Neuhäusler die als tutor betrokken zijn bij het begeleiden van deze trajecten zijn Amenti Collective, Heleen Klopper, June Yu, Nadine Botha, Research for the Botanical, Night of Philosophy, Mona Lisa’s, Esther Polak & Ivar van Bekkum, Eric Kluitenberg, Ines Péborde, Rianne Makkink en vele anderen.


Het rooster van Neuhaus komt onder meer tot uiting
in doorlopend onderzoek en vrijwel dagelijkse lezingen,
workshops, performances, presentaties, bijeenkomsten, tijdelijke tentoonstellingen, wandelingen, meditaties, massages, animaties, diersoort-overstijgende diners, filosofische gesprekken, apenkooisessies, speurtochten, en virtual reality.


Via verschillende wegen zal gedurende de looptijd van Neuhaus een dagelijks, wekelijks en maandelijks 'lesrooster' worden verspreid. Bij het curriculum zijn onder meer Lisette Smits en studenten van de Gerrit Rietveld Academie, de Design Academy Eindhoven, en de Willem de Kooning Academie betrokken.