Agenda


Document Nederland in Rijksmuseum: Martijn van de Griendt ON/OFF

Tentoonstelling

Document Nederland in Rijksmuseum: Martijn van de Griendt ON/OFF

do 3 oktober 2019 t/m zo 19 januari 2020 - Lukt het ons nog om OFF te staan, of staan we voortdurend ON? Martijn van de Griendt fotografeerde in opdracht van het Rijksmuseum onze huidige consumptiemaatschappij waarin we altijd-maar-aan-staan. Voor de jaarlijks terugkerende tentoonstelling Document Nederland brengt hij genadeloos in beeld hoe de mobiele telefoon ons vrijwel allemaal in zijn greep heeft. Mensen zijn voortdurend actief, mooi, bereikbaar en alert, zich bewust van de camera, hun uiterlijk en hun zelfbeeld. Anderen gaan juist op zoek naar plekken waar ze even uit staan.

In de tentoonstelling geeft Martijn van de Griendt met 42 foto’s zijn persoonlijke blik op onze samenleving, waarin we permanent in de ON-stand lijken te staan. En tegelijkertijd duidt hij ons verlangen naar OFF-momenten. Waar ligt de grens tussen het aan en uit staan? Met zijn serie foto’s laat hij de bezoekers zelf bepalen wat ze zien. Staan de gefotografeerden aan of uit? 


Fotoboek  

Ter gelegenheid van de foto-opdracht en tentoonstelling in het Rijksmuseum, besloot Van de Griendt een fotoboek over deze serie te maken, getiteld U bevindt zich hier. Teksten van onder andere Arnon Grunberg, Connie Palmen, Marcel van Roosmalen en Marieke Lucas Rijneveld vormen het cement tussen de beelden. In de tentoonstelling zijn hiervan citaten op de wanden tussen de foto’s geplaatst. 
 
Martijn van de Griendt (Eindhoven, 1970) is documentair fotograaf en filmmaker. Hij heeft inmiddels negen fotoboeken gemaakt. Hij won met zijn fotografie diverse prijzen bij de Zilveren Camera en de SO Awards. Zijn werk was verschillende keren te zien op Fotofestival Naarden, op BredaPhoto en in de Rotterdamse Kunsthal.